tisdag 13 januari 2009

Idag har jag varit på Karin Myreheds vävstuga och arbetat med mina julgardiner. Jo, jag kanske är lite efter i tiden, men man kan också se det som om jag är väldigt tidigt ute.

Jag älskar färger, både i tyger och vävning, i att sticka och i allt, allt som man kan göra. I denna julgardin finns massor av härliga färger. Egentligen fler än vad som syns på bilden, för blixten har tagit bort lite.


Får nog ta en bild till, så ni ser bättre.

Det handlar om en i Fryksdalen ganska vanlig hålgardin, som i vanliga fall brukar vara enfärgad, men som jag har gjort i julfärger. Och jag tycker, trots att det är tjugondag Knut idag, att det är vansinnigt roligt att väva, och trots att jag knappast kan hänga upp den förrän om 11 månader.

När man blir lite stel och börjar få ont i ryggen, så tar man en liten tur runt i vävstugan och kollar på alla färggranna garner och drömmer om nästa projekt. Och nu har två av oss som väver där börjat planera en matta med svart varp (trådarna som man sedan trär andra trådar genom, för dig som inte vet så mycket...) för att kunna väva in vilken roligt färg som helst i mattan. Kanske det blir en julmatta, med samma färger som gardinerna, kanske en gul och grön variant - eller något helt annat projekt, för det finns så mycket roligt att drömma om att kunna lära sig. För ett stort projekt kan ta ett helt år att genomföra: Varpa, sätta väven med att trä både här och där och ALLT.

Inget för någon som vill att saker ska bli klara direkt, med andra ord!

Tänk så mycket kraft alla kvinnor lagt i sina arbeten genom åren. Och vilken gemenskap de måste ha haft när de gjorde det. På gott och ont, kanske ibland. Att de kunde och hann, så mycket som behövde göras förr.

Jag beundrar verkligen gammalt hantverk och gamla verktyg och maskiner. Det var kanske därför jag skrev biografin om John Ericsson 1996. Hans liv bestod i att fundera ut en bättre lösning på nästan allt som kom i hans väg. Och han upp fann en otrolig mängd saker. Inte bara Caloric-maskinen, propellern så att den kunde användas komersiellt och den fantastiska skapelsen Monitor, som fightades med Merrimack under det amerikanska inbördeskriget.

Dags för en bild på Monitor nu, kanske:

Denna tidiga Monitor av John Ericsson, gjorde han för kejsar Napoleon den III till Krimkriget...


Nu ska jag vila - och kanske måla lite i kväll, om jag orkar.

Margaretha

1 kommentar:

 1. Hej!
  Jag undrar var man kan köpa gardintyg av fryksdalstyp. Min värmlänske man tog med mig till Tössebergsklätten där de också sålde ngot de kallade fryksdalsväv. Den fanns i olika beiga, bruna, gröna, vita nyanser. Nu hittar jag den inte och vill köpa hela 20 maeter. Tacksam för svar!
  Lina Sjöquist
  Enskededalen
  Stockholm

  SvaraRadera